Blogi ❧ Blog

Huom! Klikkaa aurinkologoa sivujen ylä- tai alalaidassa, niin näkymä päivittyy, ja näet kaikki blogijutut. Lyhyitä juttuja on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.


OBS! Klicka på sollogon högst upp ell. längst ner för att uppdatera sidan; då ser du samtliga blogtexterna. Dom finns mest på finska, dock enstaka texter äro tappert skrivna på “svenska” eller engelska.


Please, do click on the sun logo on the top of the page, or in the footer to update the page. Then you’ll see all the blog texts. The most of these little musings are in Finnish, but there are some in English and Swedish, too.


Kissan päivät Ciceroilla

Sadoissa tuhansissa mainostoimistoissa, miljoonilla kotitietokoneilla kyhätään jos jonkinlaista kirjoitelmaa ja aviisia.

Jos puuhaa tehdään yhtään ammattimaisemmasti, julkaisun taittoa suunnitellaan etukäteen.

Ja tästä päästään Ciceroon.

Hänen teoksestaan De finibus bonorum malorumque (tai sinnepäin) on peräisin se siansaksannettu latinankielinen markkeerausteksti, joka alkaa Lorem ipsum.

Kuvitelkaa millaiset tekijänoikeustulot cicerolaisperijöillä on jo pelkästään tuosta!

Eikä siinä vielä kaikki!

Ciceron kuuluisalla nimellä täytyy olla rotevasti markkina-arvoa.

Eihän muuten olisi valittu kirjapainoalan mittayksiköksi justiinsa ciceroa. Lisää rahaa kassaan perikunnalle siitä pakko ammentaa! Vaikka nyt jo rypevät mammonassa. On kissan päivät eräillä!

Mitäs meillä muilla on?

Ainakin julkaisualalla on Cicerolta saatu yksi keljumaisimmista mittayksiköistä. Ei älyä siitä siviili, että paljonko se on, kun ovat kaikki muutkin julkaisualan perinteiset mitat niin tuikiälyttömiä.

Ettekö usko!

Yksi cicero = 12 kpl 0,376 mm:n Didot-pisteitä. Ja ihan kiusalla nykyaikaisessa taitossa piste onkin 1/72 tuumaa. En pelleile, on! Siitä tulee pisteen kooksi ihan kiusalla 0,3528 mm, ihan vain jotta olisi Didot-pisteeseen eroa 0,0232 mm. Justiinsa sen verran, ettei silmällä heti huomaa, eikä edes savantti osaa sitä päässään laskea, mutta takuulla menee painotuote pieleen, jos et osaa ottaa virhettä huomioon, kun väärillä pisteillä laskettuna tulee oikeiden ciceroiden ja väärien ciceroiden eroksi 0,2784 mm.

Kuka täyspäinen tekee tuollaisia mittoja!

Liikaa kemikaaleja on sillä juomavedessä kyllä.

Alas sellainen.

***

Huom! Klikkaa aurinkologoa sivujen ylä- tai alalaidassa, niin sivu päivittyy, ja näet kaikki blogijutut. Lyhyitä juttuja on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.OBS! Klicka på sollogon högst upp ell. längst ner för att uppdatera sidan, då ser du samtliga blogtexterna.


Please do click on the sun logo above or in the footer to update the page. Then you’ll see all the blog texts. The most stories are in Finnish, but there are ones in English and Swedish, too.