Blogi ❧ Blog

Klikkaa aurinkologoa sivujen ylä- tai alalaidassa, niin näet kaikki blogijutut.
Klicka på Sollogon högst upp ell. längst ner, så ser du alla blogtexterna.
Click on the sun logo above or in the footer to see all the blog texts.

HUOM: Markus Kajon podcast-kanava“Peruna” on sivulla markuskajo.fi & Googlessa (alla): ]https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cubWFya3Vza2Fqby5maS9mZWVkLnhtbA%3D%3D

Kissan päivät Ciceroilla

Sadoissa tuhansissa mainostoimistoissa, miljoonilla kotitietokoneilla kyhätään jos jonkinlaista kirjoitelmaa ja aviisia.

Jos puuhaa tehdään yhtään ammattimaisemmasti, julkaisun taittoa suunnitellaan etukäteen.

Ja tästä päästään Ciceroon.

Hänen teoksestaan De finibus bonorum malorumque (tai sinnepäin) on peräisin se siansaksannettu latinankielinen markkeerausteksti, joka alkaa Lorem ipsum.

Kuvitelkaa millaiset tekijänoikeustulot cicerolaisperijöillä on jo pelkästään tuosta!

Eikä siinä vielä kaikki!

Ciceron kuuluisalla nimellä täytyy olla rotevasti markkina-arvoa.

Eihän muuten olisi valittu kirjapainoalan mittayksiköksi justiinsa ciceroa. Lisää rahaa kassaan perikunnalle siitä pakko ammentaa! Vaikka nyt jo rypevät mammonassa. On kissan päivät eräillä!

Mitäs meillä muilla on?

Ainakin julkaisualalla on Cicerolta saatu yksi keljumaisimmista mittayksiköistä. Ei älyä siitä siviili, että paljonko se on, kun ovat kaikki muutkin julkaisualan perinteiset mitat niin tuikiälyttömiä.

Ettekö usko!

Yksi cicero = 12 kpl 0,376 mm:n Didot-pisteitä. Ja ihan kiusalla nykyaikaisessa taitossa piste onkin 1/72 tuumaa. En pelleile, on! Siitä tulee pisteen kooksi ihan kiusalla 0,3528 mm, ihan vain jotta olisi Didot-pisteeseen eroa 0,0232 mm. Justiinsa sen verran, ettei silmällä heti huomaa, eikä edes savantti osaa sitä päässään laskea, mutta takuulla menee painotuote pieleen, jos et osaa ottaa virhettä huomioon, kun väärillä pisteillä laskettuna tulee oikeiden ciceroiden ja väärien ciceroiden eroksi 0,2784 mm.

Kuka täyspäinen tekee tuollaisia mittoja!

Liikaa kemikaaleja on sillä juomavedessä kyllä.

Alas sellainen.

***

Tiedoksi: Markus Kajon suomenkielinen podcast“Peruna” on osoitteessa markuskajo.fi ]